marți, 29 noiembrie 2011
Dac liber
1.Faimosul Razboi de o suta de ani, bataliile de la Azincourt, Formigny, Castillon sunt confruntari intre osti care numarau maximum 10.000-20.000 de soldati, ultimele chiar mai putin de 5.000...
2.In faimoasa batalie de la Tannenberg, cand este stopata inaintarea cavalerilor teutoni spre rasarit, s-au confruntat corpuri de armata de 10.000, respectiv 16.000 soldati.
3.In celebra batalie de la Rimini din 1469, cand Federico da Urbino infrange armata papala, au murit...100 de oameni si au fost raniti circa 3.000. Si, nu uitati, cronicile contemporane o numesc "batalie cumplita" (Atrox Dimicato)!
4.Podul Înalt
Corpul expeditionar turcesc numara circa 120.000 de razbonici, carora li se adaugau alte zeci de mii de auxiliari
Stefan reuseste totusi sa stranga aproape 40.000 de osteni moldavi carora li se adauga un contingent de secui de circa 5.000 de oameni.
5.Bătălia de la Roman
Matei Corvin ridica in 1467 o oaste de 40.000 de cavaleri, . La 11 noiembrie, ungurii se aflau deja la Brasov iar urmatoarea destinatie era pasul Oituz, trecerea spre Moldova.
La 15 decembrie 1467, Stefan , alaturi de 12.000 de osteni asediaza Romanul, locul de campare al armatei ungare, dupa ce incendiase orasul din toate partile.Pana si regele este purtat pe targa, ranit grav de o sageata cu trei varfuri si de catre o lance. Doar indecizia vornicului Isaia de a ataca acolo unde ii ordonase Stefan voievod face ca Matei Corvin sa ramana necapturat si sa ajunga, alaturi de ramasitele armatei sale, in Ungaria.
6.Codrii Cosminului
Sigismund cel fara de tara, pe care Ioan Albert decide sa il aseze in fruntea Moldovei. Astfel, sub un pretext mincinos, recucerirea Chiliei si a Cetatii Albe, Ioan Albert patrunde in Moldova, la 9 august 1497, in fruntea a 100.000 de osteni.
Stefan ii urmareste pe atacatori cu circa 40.000 de osteni. In "apropiere de fagetul Cosminului", voievodul in ajunge din urma pe polonezi si ordona armatei sale sa inconjoare padurea. Copacii sunt taiati si lasati doar atat cat sa poate fi pravaliti si, la 26 octombrie 1497, varstnicul Stefan dadea inca odata atacul. Prinsa ca intr-un cleste, armata polona a fost distrusa, putini fiind cei care au reusist sa fuga
7.Lupta de la Razboieni
Mahomed al II-lea la 13 mai, 1476, sultanul pleaca din Adrianopol in fruntea unei armate de-a dreptul uriase, 150.000 de oameni, carora Laiotas Basarab le promisese ajutorul a inca 12.000 de munteni. Stefans e vede din nou singur in fata Imperiului Otoman. Fara sa dispuna de rezervele uriase de oameni de care se bucura Mahomed, el strange doar 20.000 de osteni. 20.000 in fata a peste 160.000 de turci.Bătălia nu are învingător, Si astfel, cuceritorul Bizantului, se intorcea din Moldova neinvins, dar fara sa fi cucerit nimic, hartuit din spate de noua oaste a lui Stefan, asemenea unui fugar si nu unui invingator, asa cum se pretindea.
Podul Inalt 1475 – Cea mai mare infrangere din istoria Islamului
Oricat de hazardat le-ar putea parea unora, Europa secolelor XIV si XV a apartinut din punct de vedere militar micilor formatiuni statale romanesti care s-au opus cu succes celei mai mari forte a vremii, temutul Imperiu Otoman. Fara niciun fel de exagerare, putem spune ca daca este sa pastram proportiile cu ceea ce eram acum 500-600 ani, Romania de azi ar trebui sa infranga in lupta armata Statelor Unite, Rusiei sau Chinei... Nu-i asa ca va pufneste rasul?
uceritorul Bizantului vedea in Moldova principalul obstacol in invadarea Europei. In plus, ocuparea Moldovei permitea turcilor supunerea definitiva a Hoardei de Aur alaturi de consolidarea unei viitoare aliante cu tatarii care i-ar fi ajutat pe otomani pe baza religiei comune.
Mahomed al doilea nu a precupetit niciun efort pentru a-l infrange pe Stefan. Conform tuturor izvoarelor vremii scrise la Buda, Cracovia, Constantinopol, Venetia, corpul expeditionar turcesc numara circa 120.000 de razbonici, carora li se adaugau alte zeci de mii de auxiliari.
Amenintarea era deosebit de serioasa, Stefan cel Mare, propulsat in rol de unic aparator al intregii crestinatati se vede nevoit sa ceara ajutor militar la curtile Europei. Primeste in schimb... laude si incurajari! In fata unui asemenea colos, Stefan reuseste totusi sa stranga aproape 40.000 de osteni moldavi carora li se adauga un contingent de secui de circa 5.000 de oameni.
Urmasii dacilor liberi dezlantuie asupra Semilunii un adevarat Armagheddon mobil faurit din ghioage, securi, coase, palose si lanci. Mandria sultanului, crema trupelor sale de ieniceri scoliti in academii militare sa devina asi ai iataganului, este zdrobita fara drept de replica.
Pierderile sunt uriase. Nicaieri vreo armata musulmana nu mai fusese decimata in asemenea hal. Chiar cronicile turce afirma ca atunci au fost taiati 40.000 de vajnici ieniceri si spahii, o suma enorma pentru oamenii acelor timpuri. Socul psihologic s-a transmis intr-o clipita. Vazand ce soarta cruda-i macina pe cei mai buni razboinici ai armatei, restul soldatilor turci intra in panica si fug dezordonat. Incercarile lui Soliman de a organiza o rezistenta sunt sortite esecului. Nimeni nu mai asculta de nimeni. "Niciodata o oaste turceasca n-a mai suferit o astfel de infangere", bocea intr-o cronica mama sultanului Mahomed Fatih. In timp ce cronicarul polonez, Jan Duglozs, contemporan cu marele Stefan, scrie la randul sau: "Foarte putini turci si-au putut gasi mantuirea prin fuga, caci, multi s-au inecat in apa Siretului, chiar si aceia care au scapat si au ajuns pana la Dunare, au fost ucisi acolo de moldoveni care aveau cai mai iuti, sau au fost inecati". Cronica lui Kemal-Pasa-Zade este inca mai sumbra, turcul scriind despre trista soarta a turcilor dupa incheierea bataliei. Aflam asadar, ca otomanii au pierdut un numar de 40 de stindarde de lupta, un numar record in istoria Turciei. Stefan cel Mare a tras in teapa toti prizonierii turci, in afara de cateva pasale. Pentru a scapa de numarul imens de cadavre turcesti care, daca s-ar fi descompus odata cu venirea primaverii, ar fi dezlantuit molime asupra Moldovei, domnitorul ordona stangerea hoiturilor otomane in movile dupa care li s-a dat foc...
Din negura uitării
Români! Ridicati capetele plecate! Indreptati spinarile incovoiate! Alungati tristetea si lipsa de sperante din aste zile. Nu mai stati timorati si complexati in fata unei Europe care ne datoreaza insasi existenta
Aşa că voi încerca să reînvii în inima celor care citesc certitudinea că noi suntem urmaşii unor bravi care trebuie să ne slujească drept exemplu.
Ioan Voda cel Cumplit – Voievodul de Cremene
Este vorba de fiul bastard al lui Stefan cel Tanar, Ioan sau Ion, depinde de cronicar. Mama acestui adevarat stranepot al lui Stefan cel Mare a fost o femeie de neam armean din familia Serpega. Vitejia, gandirea strategica, forta fizica si neinduplecarea o mosteni de la tatal sau, Stefan cel Tanar, descris in letopisete drept un personaj dintr-o bucata, cu un caracter bataios. De la mama sa, Ioan Voda a mostenit o fizionomie tipic armeneasca, ten masliniu inchis la culoare, o frunte inalta si lata, dar neromaneasca, dupa cum aminteste si B.P. Hasdeu, par des si negru, nas oriental precum al tuturor negutatorilor armeni care strabateau Moldova.
In scurta sa domnie, Ioan a savarsit o serie de reforme nemaivazute pana atunci in Tarile Romane. Cunoscator al limbilor turca, greaca, polona si armeana, domnitorul aplica controlul personal al actelor emise de cancelaria domneasca. Decide schimbarea capitalei de la Suceava la Iasi, trece la eliberarea oamenilor de rand de sub jugul boierilor si clerului. Pentru a salva averea tarii, ordona sa fie batute monezi nationale de arama in loc de aur si argint.
Ioan Voda face o miscare politica fara precedent pana atunci in istoria interna a principatelor romane. Spre surpriza tuturor, redutabilul voievod ia mosiile manastiresti pentru a le darui unor boieri. Tot asa procedeaza si cu mosiile, domeniile turmele, si hergheliile boierimii. In scurt timp, aceste bogatii erau daruite unor manastiri
Evident, datorita acestor masuri si-a atras Ioan numele de cel Cumplit sau cel Rau, dupa cum il aminteste un cronicar mitropolit.
Intrigile boierimii au atins cele mai indepartate colturi ale Europei. Despre mazilirea si uciderea lui Ion-Voda se vorbea nu numai in cancelariile din Ungaria, Polonia, Valahia sau Stambul. Pana si in indepartata Franta se puneau la cale planuri care vizau inlaturarea sa de la tron.
Prima mare victorie a lui Ioan Voda cel Cumplit a fost cea de la Jiliste, langa Ramnicu Sarat. Acolo cei 9.000 de modoveni si sotniile cazacesti decimeaza o armata formata din 20.000 turci, 40.000 de munteni si 2.000 de secui, practic intreaga armata a lui Petru cel Schiop, care marsaluia din Tara Romaneasca pentru a se sui pe tronul Moldovei. Petru cel Schiop scapa cu greu, refugiindu-se in cetatea Brailei. Ioan Voda cel Cumplit inainteaza pana la Targoviste unde il inscauneaza pe aliatul sau Vintila Voda. Napraznicul voievod se indreapta apoi spre Braila unde se angajeza in asediul cetatii. Turcilor nu le venea inca sa creada. O solie din cetate ajunge la Ion Voda cu un mesaj simbolic: zece gloante, zece ghiulele si zece sageti. Ion Voda nu gusta ironia amara a turcilor si taie buzele, urechile si nasurile turcilor dupa care-i rastigneste in fata cetatii, transmitandu-le turcilor ca aceasta soarta urmau sa aiba si cei din cetate, daca nu-i deschideau portile. Turcii se incapataneaza. Voievodul ordona escaladarea zidurilor, iar Braila cade in mainile moldovenilor si cazacilor. Urmeaza scene de cosmar pentru musulmanii din cetate. "Nimeni nu fu crutat; sangele curgea parau in Dunare. Nu au fost ucisi doar oamenii, pana si cainii au trecut prin sabie. Nu a ramas piatra pe piatra. Focul mistui ce nu a ucis sabia" ,aminteste cronicarul polonez Gorecki.
Dincolo de infrangere, dincolo de moarte, dincolo de uitare
Succesele militare ale voievodului il indreapta spre recucerirea Cetatii Albe si a Chiliei, denumite de turci Akkerman, respectiv Bender. In acest scop isi indreapta armele spre Bugeac, unde valurile de turci si tatari pribegi alungasera deja populatia romaneasca. Batalia de la Lopusna a fost un nou exemplu de strategie militara spontana, adaptata la teren si la armatele turco-tatare. Raidurile lui Ioan-Voda devasteaza cele doua cetati construite de Stefan cel Mare, iar populatia musulmana care se instalase acolo este masacrata fara crutare. La Tighina si Cetatea Alba, Ioan-Voda infrange trei corpuri de armate turcesti. In lupta de la Roscani, voievodul isi uimeste ostasii, demonstrandu-si forta herculeeana. Un tun se impotmolise in noroi, singur, Ioan-Voievod apuca tunul de franghii si il smulge, tragandu-l pe o pozitie noua de unde trage asupra turcilor. Forta colosala a voievodului este atestata de marturiile cazacesti. Pentru a-si distra ostenii obositi, Ioan Voda obisnuia sa franga in maini potcoave de cai.
Exasperati de victoriile domnitorului, otomanii trimit in vara anului 1574 o noua expeditie militara. Armata uriasa era compusa din turci, tatari si munteni. Un puhoi de 200.000 de oameni se indrepta contra celor circa 35 mii de luptatori ai voievodului Ioan. In acelasi timp, o alta oaste de tatari se pregatea sa-l atace pe voievod. Impotriva armatei turcesti care se apropia de Dunare, voievodul il trimise pe Ieremia Golia, omul sau de incredere. Avand parca o presimtire Ioan il pune pe Golia sa jure pe Cruce si Evanghelie ca nu va trada. Insa, langa lacul Cahul, Golia impreuna cu cavaleria moldoveana tradeaza si trece de partea turcilor pentru 30 de pungi cu galbeni…Sosirea unei noi armate de tatari copleseste oastea moldo-cazaca si o obliga sa se retraga in satul Roscani din apropiere. Exasperati de rezistenta romanilor, turcii ataca in valuri succesive. Dupa ce moldovenii resping al treilea val de ieniceri, turcii trimit in lina intai pe Ieremia Golia si oamenii sai. Tradatorii sunt macelariti de sageti si ghiulele. Uluiti, cu pierderi uriase, turcii incerca un nou asalt. Dezastrul vine insa din partea naturii. Seara se porni o ploaie torentiala care uda pulberea necesara tunurilor romanesti. Furia romanilor nu mai putea fi oprita, ataca cu sabiile pozitiile turcilor care-i copleseau numeric. Urmeaza trei zile de canicula ucigatoare. Ioan-Voda mai ramasese doar cu 7.000 de osteni. Respinsese timp de o saptamana atacurile concentrate a 200.000 de dusmani.
Oamenii sai suferau cumplit de sete. Nobletea si sacrificiul sau unic ii impun sa se preda in schimbul crutarii soldatilor sai. Primul pas il fac turcii care-i trimit o solie in cea de a patra zi. Ion cel Viteaz accepta sa se predea cu trei conditii: ostenii moldoveni supravietuitori sa fie crutati, cazacii sa fie lasati sa se intoarca la setciile lor zaporojene, iar el personal sa fie trimis viu si nevatamat sultanului Selim al II-lea. Turcii primira. Ahmed Pasa jura de 7 ori pe Coran, Petru cel Schiop care ravnea Moldova, jura la randul sau de 7 ori pe Biblie. Ostenii sai plangeau, multi nu vroiau sa-l lase sa se duca la turci. Voievodul lasa credinciosilor cazaci armele si bijuteriile sale. In cortul turcilor, respinge toate acuzatiile seraskirului, declarandu-i ca nu va vorbi decat cu sultanul. Mandria sa infioara pe turci. Atunci, un aventurier italian din Napoli, pe numele sau Scipione Cigalla, trecut la islam cu numele de Cigalazade, savarsi infama fapta. Sperand la o recompensa, infipse cutitul in inima voievodului neinarmat. Ienicerii incurajati, taiara capul trupului lipsit de viata, dupa care legara puternicul sau trup de patru camile care, fiind biciuite, sfasiara in bucati corpul eroului. Intr-un ritual dement, ienicerii se inghesuie sa culeaga oasele domnitorului, fiind convinsi ca ramasitele viteazului erau moaste si talismane. Pasalele isi umezesc iataganele in sangele sau, rugandu-se lui Allah sa le dea si lor curajul si puterea lui Ion Voda.
In fata unui asemenea spectacol oribil, moldovenii dezarmati din suita domnitorului sar cu pumnii goi pe turci. Sunt ucisi pana la ultimul de ieniceri, drept lectie pentru oricine ar fi incercat sa se rascoale contra Semilunei. Vazand cum isi tin turcii cuvantul, cazacii ataca cu furia disperarii. Supravietuiesc doar 12, in frunte cu atamanul Swiercewski. Impresionati de bravura zaporojenilor, turcii cedeaza si-i lasa in viata chiar si pe cazacii raniti. Astfel s-a savarsit din istorie unul dintre cei mai viteji conducatori ai romanilor. Fratele sau, Nicoara Potcoava, ajunge ataman al tuturor cazacilor zaporojeni, si ocupa vremelnic tronul Modovei. Astazi, cei doi eroi sunt pe nedrept trecuti in uitare…
marți, 20 septembrie 2011
Identitate
Eu sunt român,urmaş al lui Burebista şi Decebal.
Dar imnul ţării mele eu nu îl mai ascult. Nu „port cu fală un nume de roman”
Traian e ucigaşul neamului meu, cel care mi-a furat ţara şi mi-a făcut sclavi stramoşii.
Mi-e ruşine că acest cotropitor este considerat părintele nostru alături de Decebal, care şi-a dat viaţa pentru ţara lui şi a refuzat să plece capul, să se umilească.
Mi-e ruşine că „românesc” a căpătat un sens peiorativ,că râdem noi de noi, de istoria şi strămoşii noştrii.
Sufăr că ne-am pierdut coloana vertebrală, că respectul, cinstea şi integritatea morală sunt ciuca bătăii, sufăr că ne-am otv-izat, că ne plac ştirile de la ora 5, că suntem analfabeti, necinstiti şi hoti, că avem toţi carnete de revoluţionari fără să fi luptat pentru ceva, că ne-am transformat noi în asupritorii noştrii plini de fervoare.
Să munceşti nu e ruşine.
Aştept ziua când vom fi toţi mândrii că suntem români şi atunci vom fi respectaţi de alţii.
Oratorul imoral
Cenaclul Flacăra 1976, adrian paunescu recită conducătorului iubit şi partidului ode, sala întreagă repetă după el vrăjită.Oare ce sentiment l-a incercat, după 90, când a intrat în politică şi a stat la masă, s-a întâlnit pe holuri, a dat mâna cu cei care i-au ucis „Flacăra vie”. Oare patriot fiind, cum a iubit pe cei ce au ucis sufletul Patriei?
Mare poet, cu suflet mic, acest adrian paunescu.
luni, 29 august 2011
Pursuit of hapiness
Gasesc bizar cat de obsedata e lumea de fericire. Oriunde te uiti si cu oricine vorbesti scopul final a oricarei intreprinderi e fericirea.
Cum arata fericirea? Cum sa faci sa fii fericit?
Casa, masina, cont in banca, o fi raspunsul? S-ar zice ca da, toate astea insotite de sot/sotie care arata tot ca in ziua nuntii si dupa 20 de ani de casnicie, cu parul putin grizonat. Asa citim prin reviste, pline de retete ale fericirii...
Hmmm!Poate nu.Ca vad ca si cei bogati si frumosi se despart si ei sunt nefericiti.
Prin Papua noua Guineea sau prin jungla amazoniana fericirea e un stomac plin, nevasta, copii.Ce-i daca are tatele pana la buric,nu-i bai, de mancat si de baut sa fie. Si sunt fericiti.
Asaaaa, fara shoping, fara bani si silicoane sunt fericiti.
Fericirea pe care ne-o vand revitele si filmele si pana la urma cea pe care ne-o imaginam cu totii e iubirea poetica, de poveste care nu are nici o legatura cu realitatea. In viata reala trist sau nu, ne iubim cu patima, apoi intram intr-o stare de veghe, care se hraneste cu iubitea de foc de la inceput.
Exista multe simulacre ale fericirii, e greu sa iti dai seama daca faci alegerea corecta, dar nu pot nici trai in frica asa ca tue femeie a vietii mele iti intind mana – Vino cu mine, nu-ti voi da drumul, impreuna vom strabate desertaciunea vietii, tu fi stanca mea, iti voi fi eu munte, tu, fi-mi izvor de apa rece, -Nu-ti fie teama!
Incercarea noastra fie timpul, saruta-mi gura si vino la pieptul meu sa auzi inima cum bate.E tot ce imi doresc! Acum sunt fericit!
vineri, 26 august 2011
Printre ganduri
Fac multe..bune..rele, constient sau nu imi vin in minte vorbele mamei”ai grija ce faci,Dumnezeu e sus si vede!”Stiu ca are dreptate, dar am si momentele mele de necredincios Toma.Ca acum.
Am invatat ca Isus e Cristosul, Mesia, datatorul de viata.
Si chiar e, pentru mine (asta nu ma impiedica totusi sa-mi vad de viata de parca n-ar exista, adica sa fac ce-mi place..ceva gen ‚God its on line 2!Holding). Pentru altii in schimb el poarta nume ca Buda sau Mohamed sau chiar nu e doar un Dumnezeu, sunt mai multi, la care se inchina, buni sau rai. Si ce imi place cel mai mult e ca fiecare crede cu tarie in Dumnezeul lui ca fiinta suprema si credinta fiecaruia este cea adevarata. Noi ne uitam compatimitori la ei, ei la noi si fiecare stie ca celalalt e condamnat la moarte vesnica in necredinta. Nu mai departe de noi crestinii, la Biserica aflam ca sunt asa zisi crestini sectanti care au luat-o pe o cale gresita si sufletele lor automat sunt condamnate la eternul intuneric. La fel si ei, in acelasi ton, vin, ne bat la usa, ne propovaduiesc adevarata credinta, cu citate din Biblie, pliante frumos colorate, ne arata cat de gresita e a noastra cale si ne sortesc grozave chinuri daca nu ne intoarcem la Dumnezeul in care credem deja. Credem in acelasi Dumnezeu, dar cumva prin cai intortochiate, credem gresit si mai ales ne manifestam credinta gresit, nu ne rugam bine, nu punem punct la sfarsit de rugaciune si culmea culmilor s-ar parea ca nici ei.Hmmm.. Psihedelic de-a dreptul!
Am invatat ca nu te mantuiesti daca nu crezi in adevaratul Dumnezeu si atunci ma intreb eu...aia din jungla, care n-au inventat inca focul, darmite sa auda de Dumnezeu, sunt sortiti Geenei? Ca nu mi se pare prea crestinesc...
Care sa fie oare adevarul? O fi una? O fi alta? O fi la mijloc?Inclin sa cred ca da; si poate mai linistiti or fi aia din jungla si mai aproape de Dumnezeul Adevarat decat noi. Adica salbaticia lor pare mai de doamne-ajuta decat civilizatia noastra elevata.
Parca sunt mai sinceri, mai buni, mai interesati de lucrurile importante decat noi.
Asa ca poate ca n-ar fi rau sa ne aducem aminte ca prostul poate spune lucruri destepte, iar „salbaticii” aia pana la urma nu sunt ei chiar atat de prosti.
miercuri, 24 august 2011
Topul celor mai lungi dosare de coruptie
De altfel, procedura greoaie de a rezolva astfel de cazuri a fost criticata recent si de raportul pe justitie al Comisiei Europene, care nota ca un numar semnificativ de dosare care implica demnitari se afla in prezent pe rolul instantelor de judecata.
Ziare.com va prezinta topul marilor dosare de coruptie in functie de perioada in care se afla pe birourile judecatorilor.
1. Serban Mihailescu, dosarul "Arme de vanatoare": 5 ani si 6 luni.
Prima pozitie in clasamentul celor mai lungi dosare de coruptie este ocupata de senatorul Serban Mihailescu, fost PSD-ist, trecut in barca UNPR. Procesul sau se afla in instanta de nu mai putin de cinci ani si jumatate.
Procurorii il acuza pe actualul parlamentar, trecut in 2010 din Opozitie in barca Puterii, ca in perioada aprilie-mai 2002, pe cand era ministru coordonator al Secretariatului Guvernului in Cabinetul Adrian Nastase a primit de la Fanel Pavalache, consilierul sau personal, 9 arme de vanatoare, in valoare de 26.000 de lei, pentru a-l mentine in functie. Urmarirea penala in cazul Mihailescu a inceput pe 15 martie 2006 si dupa doua luni dosarul a fost trimis in instanta.
2. Marian Oprisan, dosarul "Caprioara": 5 ani si 4 luni
Presedintele Consiliului judetean Vrancea, social-democratul Marian Oprisan, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, fals si uz de fals. Prejudiciul total adus statului in acest caz este de aproximativ 2,2 milioane de euro. Oprisan a fost trimis in judecata pe 5 iunie 2006. Traseul dosarului este unul complicat, fiind mutat de la o instanta la alta, potrivit datelor publicate de Alianta pentru o Romanie Curata.
De la Judecatoria Focsani a ajuns la Tribunalul Vrancea, de unde a fost stramutat la Tribunalul Cluj. De aici, dosarul s-a indreptat catre Judecatoria Cluj, pentru ca la inceputul lui 2010 sa se intoarca la Judecatoria Focsani, apoi iar la Judecatoria Cluj, unde se afla in octombrie 2010.
3. Dinu Patriciu, dosarul "Rompetrol": 5 ani si 2 luni
Afaceristul este acuzat de procurori de spalare de bani, delapidare, manipularea pietei de capital, asociere pentru savarsirea de infractiuni, divulgare de informatii cu caracter secret. Dinu Patriciu a fost trimis in judecata in 8 septembrie 2006. Pe 17 septembrie 2010, instanta a admis o exceptie de neconstitutionalitate si a decis suspendarea dosarului pana la decizia Curtii Constitutionale.
Intre timp, Dinu Patriciu a investit milioane de euro in trustul de presa Adevarul, iar in ultima perioada s-a apropiat evident de Putere, declarandu-se dispus la o reconciliere cu presedintele Traian Basescu.
4. Ionel Mantog, dosarul "Stramutati de lux": 4 ani si 10 luni
Procurorii il acuza pe Ionel Mantog, fost deputat PNL de Gorj si secretar de stat in Ministerul Economiei, actulamente membru PDL, ca a folosit informatii ce nu sunt destinate publicitatii "in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite", informeaza Alianta pentru o Romanie Curata. Mantog a fost trimis in judecata pe 6 septembrie 2006, pentru mai multe infractiuni de coruptie.
Din martie 2010, procesul este suspendat pentru o exceptie de neconstitutionalitate, ceea ce s-a intamplat si in perioada 21 iunie 2007 - 20 ianuarie 2008.
5. Adrian Nastase, dosarul "Zambaccian": 4 ai si 9 luni
Adrian Nastase este acuzat de luare de mita, obtinerea unor foloase necuvenite si santaj. Procurorii il acuza ca si-ar fi insusit prin intermediul Irinei Jianu, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, obiecte din China in valoare de peste 1,3 milioane de euro. Din 2006, cand a fost trimis in judecata, procesul lui Nastase a fost intrerupt timp de 2 ani si opt luni.
6. Serban Bradisteanu, dosarul "Aparatura medicala pentru penitenciare": 4 ani si 6 luni
Chirurgul Serban Bradisteanu, fost senator PSD in legislatura 2000-2004, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice. A fost trimis in judecata in martie 2007. Procurorii il acuza pe Bradisteanu ca a primit mita 4 milioane de euro in schimbul achizitionarii de aparatura medicala supraevaluata. Banii ar fi fost virati in conturile unei firme off-shore din Insulele Virgine Britanice.
7. Adrian Nastase, dosarul "Matusa Tamara": 4 ani si 2 luni
Adrian Nastase este acuzat, in cel mai cunoscut dosar in care este implicat, de dare de mita. El este judecat impreuna cu Ioan Melinescu, fost presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), acuzat la randul sau de distrugere de inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii.
Procurorii sustin ca, in noiembrie 2000, Ioan Melinescu, la acea vreme doar membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul denuntatorului Genica Boerica si al lui Ristea Priboi, pe deputatul Adrian Nastase, caruia i-a comunicat ca institutia investigheaza depunerea in numerar a 400.000 de dolari, intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - pe numele Danielei Nastase, sotia pesedistului.
Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca dosarul, Nastase numindu-l apoi seful Oficiului. Conform rechizitoriului, suma de 400.000 de dolari, ajunsa in conturile sotiei social-democratului, depasea veniturile familiei, cei doi soti Nastase motivand ca suma provine dintr-o mosternire lasata de Matusa Tamara.
8. Gheorghe Falca, dosarul "Fabrica de Zahar": 3 ani si 4 luni
Primarul PDL al Aradului, Georghe Falca, este judecat pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, urmat de obtinerea unui avantaj patrimonial. Procurorii il acuza pe primarul PDL-ist ca, in 2005, a primit de la doi afaceristi o casa de 242 de metri patrati in central Aradului, la schimb cu un apartament de 90 de metri patrati de la etajul 9 al unui bloc vechi.
Diferenta dintre cele doua imobile ar fi de peste 100.000 de euro. Cei doi afaceristi au fost ajutati astfel sa primeasca un teren subevaluat in centru.
9. Paul Pacuraru, dosarul "Mita si nepotism": 3 ani si 5 luni
Fostul ministru al Muncii este acuzat de procurorii DNA de luare de mita. Liberalul i-ar fi garantat colegului sau de partid, Dan Ilie Morega, ca ii va numi un apropiat in functia de inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj, daca il ajuta pe fiul sau sa obtina contracte de achizitie publica in domeniul formarii profesionale la Complexurile Energetice Rovinari si Turceni si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, unde Morega era membru in AGA.
10. Dan Voiculescu, dosarul "Privatizarea ICA": 3 ani si 4 luni
Procurorii l-au acuzat pe Dan Voiculescu ca si-a folosit pozitia de lider al Partidului Conservator pentru a cumpara pachetul majoritar de actiuni al Institutului de Cercetari Alimentare la un pret mult mai mic decat cel real. Conservatorul a fost trimis in judecata in decembrie 2008. Urmatorul termen al procesului va avea loc pe 28 septembrie 2011.
http://www.ziare.com/stiri/coruptie/topul-celor-mai-lungi-dosare-de-coruptie-vezi-cine-sunt-politicienii-implicati-1115011?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_42979
vineri, 19 august 2011
Pasarea Colibri - Corydon
Sunt cel mai frumos din orasul acesta,
Pe strazile pline cand ies n-am pereche,
Atat de gratios port inelu-n ureche
Si-atat de-nflorite cravata si vesta.
Sunt cel mai frumos din orasul acesta.
Nascut din incestul luminii cu-amurgul,
Privirile mele dezmiarda genunea,
De mine vorbeste-n oras toata lumea,
De mine se teme in taina tot burgul.
Sunt Printul penumbrelor, eu sunt amurgul...
Nu-i chip sa ma scap de priviri patimase,
Prin parul meu vanat, subtiri trec ca ata,
Si toti ma intreaba: sunt moartea, sunt viata ?
De ce-am ciorapi verzi, pentru ce fes de pase ?
Si nu-i chip sa scap nici pe strazi marginase...
Panglici, cordelute, nimicuri m-acopar,
Cand calc, parca trec pe pamant de pe-un soclu.
Un ochi (pe cel roz) il ascund sub monoclu
Si-ntregul picior cand pasesc il descopar,
Dar iute-l acopar, ca iar sa-l descopar...
Celalalt ochi (cel galben) il las sa s-amuze
Privind cum se tin toti ca scaiul de mine.
Ha ! Ha ! Dac-ati sti cat va sade de bine
Sarind, topaind dupa negrele-mi buze.
Cellalt ochi s-amuza si-l las sa s-amuze
C-un tainic creion imi sporesc frumusetea,
Fac baie in cidru de trei ori pe noapte
Si-n loc de scuipat am ceva ca un lapte,
Pantofi cu bareta-mi ajuta zveltetea
Si-un drog scos din sange de scroafa, nobletea.
Toti dintii din gura pudrati mi-s cu aur,
Mijlocul mi-e supt in coreset sub camase,
Fumez numai pipe de opiu uriase,
Pe bratul meu drept tatuat-am un taur
Si fruntea mi-e-ncinsa cu frunze de laur.
Prin lungile, tainice, unghii vopsite,
Umbrela cu cap de pisica ranjeste
Si nu stiu de ce, cand plimbarea-mi prieste,
Cand sunt multumit c-am starnit noi ispite,
Din mine ies limbi si naparci otravite.
Din mine cresc crengi ca pe pomi, matasoase,
Si insasi natura atotstiutoare
Ea insasi nu stie ce sunt: om sau floare ?
Sau numai un turn ratacit printre case,
Un turn de pe care cad pietre pretioase ?
Sunt cel mai frumos din orasul acesta,
Pe strazile pline cand ies n-am pereche,
Atat de gratios port inelu-n ureche
Si-atat de-nflorite cravata si vesta.
Sunt cel mai frumos din orasul acesta.
joi, 11 august 2011
Amărâţi
Mioara Roman a mai castigat o runda in batalia cu normalitatea si bunul simt. Deocamdata nu va fi evacuata din vila de protocol din cartierul Primaverii pe care o ocupa fara absolut niciun drept si fara a mai plati chirie. Nu este doar victoria ei. Este inca o victorie a nomenclaturii privilegiate impotriva statului de drept.
Ani de zile, familia Roman a platit pentru vila de protocol o chirie nu modica, nu simbolica, ci ridicola, 81 de dolari pe luna. Adica mai putin decat pentru o garsoniera dintr-un cartier marginas al Bucurestiului.
Dar pana la urma, ulciorul n-a mai mers la apa. La 8 ani dupa incheierea ultimului mandat intr-o demnitate publica a lui Petre Roman, adica in 2008, chiria impusa pentru vila din strada Gogol a fost adusa la valoarea de piata, adica 6.000 de euro. Intre timp, fostul premier isi luase lumea in cap si d-na Roman a ramas singura in casa cu o suprafata utila de 219 metri patrati si cu o gradina de 1.800 metri patrati.
Mioara Roman nu numai ca a ramas fara drept in casa de protocol, dar nu a mai platit nici chiria, caci pensia, e cum va spuneam, mica. Restantele s-au acumulat pana la jumatate de milion de euro.
Data in judecata de RAPPS, amenintata cu executarea silita pentru datorie si in iminenta unei evacuari mai mult decat justificate, Mioara Roman, cu un tupeu nemasurat, are doua variante pentru statul roman: ori sa-i mareasca pensia la peste 6.000 de euro ca sa plateasca chiria, nu si restantele se-ntelege, ori sa-i scada chiria pana un nivel accesibil din pensia ei mititica. Cata flexibilitate, zau asa!
Daca Mioara Roman ar fi un caz singular, poate ca nicin n-ar mertia atata osteneala. Dar in aceeasi situatie sunt zeci de alte lipitori care, in virtutea unor functii ocupate vremelnic, s-au eternizat in case de lux ale RAPPS de unde nu se dau plecati sub nicio forma.
Vi se pare ca Gelu Voican Voiculescu, Oliviu Gherman, Mihai Bujor Sion, Tanase Joita sau Adrian Severin au vreun drept la casele de protocol in care stau si pentru care refuza sa plateaca chiriile actualizate.
Mă apucă râsul/plânsul.
Să trăiţi şi voi bine.
http://www.ziare.com/petre-roman/stiri-petre-roman/nomenclatura-nu-moare-si-nu-se-preda-1113330?utm_source=Newsletter__Ultimele_24h&utm_medium=&utm_campaign=newsletter_41959
miercuri, 10 august 2011
The Big Kahuna Advice
Bucurã-te de puterea și frumusețea tinereții tale
Sau nu. Nu vei înțelege puterea și frumusețea tinereții pânã nu le vei mai avea.
Peste 20 de ani, privindu-ți pozele,îți vei da seama, cum acum nu poți vedea câte posibilitãți aveai, cât de bine arãtai și atunci vei știi că nu ești atât de gras pe cât îți imaginezi.
Nu-ți face griji cu viitorul sau fã-o, știind cã fãcând asta, e la fel de eficient ca frecția la piciorul de lemn.
Adevãratele tale probleme sunt unele la care nu te gândești și care te lovesc într-o dupã-masã liniștitã de vineri.
În fiecare zi, fã ceva ce te sperie. Cântã. Be wild.
Nu fii nesãbuit cu inimile altora și nu-i suporta pe cei nesãbuiți cu a ta.
Nu-ți pierde timpul cu gelozia.Uneori ești în frunte, alteori în urmã, cursa este lungã și pânã la urmã e doar cu tine însuți.
Amintește-ți complimentele. Uitã insultele, pãstreazã scrisorile de dragoste.
Nu te simți vinovat dacã nu ști ce vrei de la viațã. Majoritatea cunoscuților mei mai în vârstă nu ştiau nici ei la 22 de ani. Mulți oameni interesanți de 40 nici acum nu știu.
Nu uita, eşti ceea ce bei. Fii atent cu genunchii, când te vor durea vei regreta că n-ai ascultat pe mama .
Când simți că timpul trece prea repede, nu te mai grăbi.
Poate te vei cãsãtori sau nu. Poate vei avea copii sau nu.
Poate vei divorța la 40 sau poate vei dansa tango la nunta de aur.
Orice faci, nu te felicita sau învinovăți prea mult, opțiunile tale sunt 50% noroc. Ca și ale celorlalți.
Bucurã-te de corpul tãu. Folosește-l cum poți mai bine.
Nu te teme de el, sau de ce spun alții despre el, face totul pentru tine.
Danseazã, chiar dacã n-o poți face decât în propria sufragerie.
Citește instrucțiunile la orice, chiar dacã nu le urmezi.
Nu citi reviste de modã. Te vor face sã te simți urât. Nu căuta în cărți cum să faci dragoste.Fă! Sărută de noapte bună mai ales când v-ați certat.
Zâmbește mai des.
Cunoaște-ți pãrinții. Nu ști când vor dispãrea.
Fii amabil cu rudele. Sunt singura ta legãturã cu trecutul și singurii oameni care-ți rãmân alãturi.
Prietenii vin și pleacã, puținii care rãmân prețuiește-i.
Muncește din greu pentru visele tale. Nu le uita.
Cu cât înaintezi în vârstã cu atât mai mult ai nevoie de oamenii pe care-i cunoșteai în tinerețe.
Cãlãtorește.
Nu-ți bate joc de pãrul tãu altfel, la 40 de ani va arãta ca de 85
Fii atent ce sfaturi urmezi şi ai rãbdare cu cei care ți le dau.
Când dai un sfat, amintește-ți lecția primită ca să-l înveți. Urmează-l dacă tot îl dai.
Ai încredere în tine!
vineri, 5 august 2011
Test personalitate
Extraverted | Intuitive | Thinking | Judging |
Strength of the preferences % | |||
33 | 12 | 12 | 22 |
moderately expressed extravert
slightly expressed intuitive personality
slightly expressed thinking personality
slightly expressed judging personality
2. Testul Enneagram
|
|
joi, 28 iulie 2011
Inside strugle
De cate ori ne-am simtit dezgustati de tot,de toti,de noi insine.
Si lucru ciudat: recunoasterea ticalosiei, noastre, desi e dureroasa, parca ne linisteste si mangaie.
Treziti la realitate, luminati pornim spre curatirea sufleteasca,gata sa ne schimbam, sa fim, sa facem ceea ce nimicnicia proprie nu ne-a lasat, facem liste cu „rele” ce trebuie schimbate, ne stabilim noi reguli comportamentale, pe care le vom respecta, daca nu toata viata, cel putin dupa un plan cincinal.
-Voi face! Voi drege! Voi fi!....
Viata pare sa aiba un nou curs,hotararea luata ne umple de bucurie, sufletul e cuprins de exaltare.”Totul va fi bine! Fortuna imi zambeste! De ce n-am facut-o mai devreme?” si intr-adevar totul merge struna, toate se aseaza parca incet asa cum trebuie sa fie.
Trebuie ani sa slefuim caracterul, tarie sa infruntam slabiciunile, timp sa le invingem, si tocmai timpul nu tine cu noi si incet hotararea se estompeaza, proastele obiceiuri incet revin la viata,ne amagim ca relele noastre nu sunt totusi chiar atat de negre,ne cuprind in vraja lor pe nesimtite,”nu trebuie sa faci nimic”,”numai azi fa ce vrei,bucura-te de viata, e si maine o zi”. Pana cand uitam complet revelatia avuta, sentimenul de bine si suntem cuprinsi de toropeala spirituala.
Apoi dupa un timp iar se intampla ceva,ne trezim din nou la realitate,hotaram sa schimbam iar totul fara a mai repeta greselile si iar ne pierdem, si iar, si iar...ca intr-un joc absurd din care nu inveti nimic,dimpotriva cu fiecare cadere sentimentul de dezgust si imposibil creste, afundati tot mai mult in mediocritate, mintim ca „asa e viata, nici la altii nu e mai bine” pana cand si speranta e gata sa piara, totul parand sortit esecului.
„-De ce sa mai incerci? Stii ca nu vei reusi!” De ce te amagesti? De ce?... si cel mai usor lucru din lume e sa te gandesti la lucruri rele. Daca-ti lasi mintea in voia ei o sa aluneci din ce in ce mai mult in tristete.
De aceea ea trebuie disciplinata si poate nu ar trebui pierdut prea mult timp cu „rele” ce trebuie extirpate de la radacina ci mai degraba cu „bune” care trebuie rafinate, perfectionate, fiindca pana la urma doar bun e numai Dumnezeu,iar singura intrebare pusa la inceputul fiecarei zile sa fie: ”De ce nu?”
„Caracterul inevitabil al deceptiei la sfarsitul oricarei vieti,oricarei aventuri, oricarei intamplari cu privire la simtamantul golului total si al amaraciunii fara leac e valabila pentru toti”
Nicolae Steinhardt.
miercuri, 27 iulie 2011
Question marks
1.de ce oamenii se nasc, dacă tot mor?
2.dacă Dumnezeu este atât de bun, de ce a lăsat să se nască totuşi răul?
3.dacă suntem fiinţe atât de inteligente, de ce ne comportăm atât iraţional?
4.De ce renunţăm la vise?
5.Am ucide un copil pt a salva lumea?
6.de ce urâm şi ne războim, dacă vrem să trăim fericiţi?
7.de ce ne complacem în mediocritate?
8.de ce facem greşelile pe care le-am detestat la părinţi?
9.dacă am muri mâine ce am regreta?De ce preferăm să regreţăm?
10.ne pasă că se moare de foame sau vrem doar un televizor nou?
11.De ce alegem"de ce?" şi nu "de ce nu?"
luni, 4 iulie 2011
Luciu
Fratele său veni în vizită la el,nu îl mai vizitase de câţiva ani.Cât timp...Acum işi dădeau seama cât işi lipsiseră...Vorbiră indelung.
-Mergem să mâncăm o ciorbă de burtă?Sântem invitați la Petre și așa are să îmi dea 100 de lei.Iaca face cinste cu o ciorbă.
Pfff!!!Mda hai să mergem.Ion se urni greu din pat.
-Răcoare afară.Și ăștia zic că e cea mai călduroasă vară din istorie!Râseră cu poftă.
-Mergem să luăm un suc!
Ion simți cum îl ia cu amețeală,bani,iar bani,să-i ia dracu...o mână nevăzută îl strânge de gât,simți cum lacrimile îi umplu ochii.Se uită aiurea în jur să nu-l vadă Aurel,se rugă să nu-l întrebe ceva şi să-l ia plânsul pe stradă.
-Trebuie să îmi revin...Banii ăştia nenorociţi!În faţa lui se cască parcă portofelul.7 lei.7 lei sunt toţi banii.5 lei costă un suc,cum să îţi spun eu ţie că mai am 7 lei,simţii cum se sufocă.
-Luăm,luăm!se forţă să nu plângă.Doamne,ce mă fac?7 lei,2 lei de fapt,mai am 2 săptămâni de rezistat.
-Hai să luăm tramvaiul,nu am chef de mers pe jos!Se clătină.
-2 bilete vă rog.
Ion îi întinse 1,5 lei,preţul unui bilet.
-Lasă fratello,nu-mi trebuiesc!
-Taci din gură şi i-ai!Îi întinse eroic,cei mai dragi 1,5 lei,rămân fără bani...mă descurc eu cumva.Încercă să se încurajeze,am avut parte şi de mai greu,se uită cu ciudă la fratele lui că îi luă banii,ultimii bani,dracu să îl ia,e fără griji,habar nu are cât de greu îmi e şi el vrea suc...
Nu scoase un cuvânt tot drumul,simţea că dacă spune ceva se dă de gol,sper să nu creadă că sunt supărat pe el,mai bine aş spune ceva,se uită trist la el,sper să nu creadă că mă deranjează prezenţa lui.Respiră greu.
Ajunseră la destinaţie,coborâră din tramvai,-De unde luăm sucul?
-Este un magazin aici...poate îl ia el şi atunci mai rămân cu nişte bani,dracu să-l ia,mai bine m-aş întoarce acasă,da ce i-aş spune?Aaaah!M-am săturat,se uită la maşinile care treceau pe lângă el,poate mă loveşte vreo una şi scap de tot chinul ăsta.
Nihil sin Deo
Sometimes i find myself wondering.why am i here,what is my purpose?!Is this all there is?What is beyond,where only our thoughts can make it?Is there nothing,is there God?
Is He a scarecrow?Is he real?I often wonder...
Who am i?flesh and bones...ready to defy time and death,i wonder still...Is there all for nothing?nihil sin Deo keeps me awake...
Funebrul Funeriu
S-a pus cruce nvăţământului!
Scandal!Trădare!Sărmanii copilaşi nevinovaţi au căzut victime diabolicului Funeriu.Nu au inţeles subiectul....
Cum adică e chiar toţi analfabeţi?Nu ştie să scrie...Ruşine..ruşine vă spun!Ruşine să ne fie...
Mie imi e ruşine...Pentru ce au luptat la revolutie,pentru ce au murit?
Cineva are curajul să ne arate ce suntem şi nu ne place,prea am invăţat de mici să furăm,să inşelăm.Poate aflăm surprinşi cu suntem slabi şi leneşi,că ne-am cam furat căciula singuri vreo câţiva zeci de ani..intr-atât,incât am inceput să credem ca de fapt chiar suntem buni.
Ipocriţi,dăm cu piatra...politicienii fură,politicienii înşeală,politicienilor nu le pasă!
nici nouă nu ne pasă...facem orice să nu facem nimic, ne ploconim,inşelăm,furăm aşa in limita posibilităţilor,cu bun simt neaoş românesc.
Am ajuns analfabeţi cu facultate,buni la noi,slabi la alţii!( unde in afară de ştiinţă nu contează pe cine cunoşti.)
Preamărim şmecheria,invârteala.am uitat de bun simţ şi muncă...chestii batrâneşti,poate totuşi nu ar trebui să uităm că "cine nu are bătrân să-şi cumpere".
Oare asta e lumea pe care o vrem pentru copiii noştri?Vrem să ii schimbăm pe ei fără să ne schimbăm pe noi.Ei să crească intr-o lume mai bună,uitând că e vorba de lumea făurită de noi.Aşa că la luptă plăieşi,să fim anormali,să făurim lumea pentru noi aşa cum o vrem pentru copii noştrii.
Să scape cine poate!Hai si noi pe la revolutie!
sâmbătă, 2 iulie 2011
Moarte Clinică
Mă întreb dacă nu am intrat în moarte clinică,cerebrală...atât de multă linişte e în jurul meu,enervantă,parcă toţi evită să deranjeze...musca nu zboară decât când dorm,vecinii nu fac chefuri,nu se ceartă,copilul vecinului de deasupra aleargă doar pe vârfuri...
toţi mă respectă,nimeni nu mă contrazice..."Să vă ia dracu pe toţi".
Doar un tânţar a indrăznit să zboare în prezenţa-mi...S-a aşezat pe braţul meu şi tacticos s-a înfruptat...Bravo dildău...Tu vei fi Spike,my petdog...
În rest linişte...
Parcă lumea nu se mai învârte,e în imponderabilitate,un zvâcnet al inimii,o adiere ar porni-o.
Liniştea asta îmi ucide spiritul,îl încătuşează...La mănăstire asta e la mare căutare..
Linişte!prefer să-mi lipseşti...să-mi fie dor de tine...Spirit zbuciumat revino...set me free...înfigeţi gheara-n inima mea să simt cum bate,durere tu alină-mă!Voi bea cupa până la fund,vreau doar "muntele de gânduri",